A motor jogosítvány megszerzésének menete

Itt elolvashatod, milyen részekből áll a motoros tanfolyam, mit kell tenned, hogy kézhez kapd a jogosítványt.

Beiratkozás a motoros iskolába

A beiratkozást Budapest jónéhány kerületében megteheted, hívj fel a +36 30 515 00 55-ös telefonszámon vagy kérj visszahívást, hogy megbeszéljük, hol van legközelebb Hozzád iroda.
Ezen kívül online is tudod intézni ezt a folyamatot.

Beiratkozásra hozd magaddal:
- személyi okmányaid
- jogosítványod (ha már van) másolatát
- első részletet, összege a motoros kategóriától függ
- orvosi alkalmassági igazolást (ha még nincs jogsid), ezt orvosunknál is meg tudod csináltatni, AM kategóriánál nem kell

A tanfolyam végén jogosítványt csak az alapfokú iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány/igazolás bemutatása után kaphatsz!

Kresz vizsga időpontot és a gyakorlati oktatás időpontjait már egyeztethetjük a beiratkozásnál.

Elmélet

Online kresz tanfolyam (vagy tantermi)

A legrugalmasabb és leghatékonyabb az online kresz tanfolyam (így bátran ajánlom bárkinek), amit az interneten végezhetsz egy program segítségével. Ez a képzés gyorsan, akár 1-2 nap alatt is elvégezhető.
Ha mégis tantermi kresz tanfolyamon szeretnél ülni, arra a IX. kerületben a Nagyvárad téren és a XIII. kerületben az Árpád hídnál van lehetőséged, egyeztetve az elméleti oktatóval, bármely nap 9-17 óra között.

Kategóriaváltásnál ha a meglévő kisebb kategóriás motor jogsidat 2 éven belül szerezted, akkor kresz tanfolyamot nem kell csinálnod.

Kresz vizsga

A kresz vizsga egy számítógépes teszt-vizsga, amire időpontot már a beiratkozásnál foglalhatsz a motoros iskolánál.
A sikeres kresz vizsga 2 évig érvényes, ezen belül kell sikeres forgalmi vizsgát tenned, máskülönben újra kell kezdened mindent.
Sikertelen kresz vizsga esetén nem veszik el a meglévő jogsidat (pl. autó).

FONTOS JOGSZABÁLY! Az adott tanfolyam megkezdését követő 9 hónapon belül jelentkezned kell kresz vizsgára, ill. a tanfolyamkezdést követő 12 hónapon belül sikeres kresz vizsgát kell tenned, különben elveszted az elméleti tanfolyamod.

Kategóriaváltásnál ha a meglévő kisebb kategóriás motor jogsidat 2 éven belül szerezted, akkor kresz vizsgát nem kell tenned.

Gyakorlat

A motoros gyakorlati oktatás és vizsgáztatás rendelet alapján március 1. és november 1. között tartható.

Járműkezelési gyakorlat és vizsga (rutinvizsga)

A gyakorlás helyszíne egyben a vizsgapálya is: XIX. kerület, 1194 Budapest, Hofherr Albert u. 109.
A hét minden napján jöhetsz gyakorolni, reggeltől estig, hétvégén is, plusz költség nélkül. A rutin gyakorlás alatt nézzük át a műszaki vizsga anyagát is a motor ellenőrzésével kapcsolatban.

A járműkezelési vizsga (rutinvizsga) időpontját már az első gyakorlás alkalmával kitűzhetjük, ha Te is úgy gondolod, ezzel is biztosítva, hogy ne teljenek el hosszú hetek feleslegesen.

Forgalmi gyakorlás és forgalmi vizsga

Forgalmi oktatásra hétköznap és hétvégén is jöhetsz (plusz költség nélkül), délelőtt és délután egyaránt és több órát is maradhatsz egyszerre. A vizsgútvonalak a tanpálya környékén vannak, tehát ezt a környéket járjuk be. A gyakorlás során megtanulsz a forgalomban biztonságosan közlekedni a motorral.

A forgalmi vizsga napját ugyanúgy már az első oktatási órák alkalmával megbeszélhetjük.

Elsősegély

Ha ez lesz az első jogosítványod, elsősegély vizsgát is kell tenned. Az eü tanfolyamot és vizsgát célszerű a forgalmi vizsgáig megcsinálnod, mert az elsősegély kártya feltétele a jogosítvány kiváltásának. A közúti elsősegély tanfolyam 1 alkalmas és folyamatosan végezhető, érdeklődj az időpontokról.

Vizsgaigazolás kiváltása, majd okmányiroda

A sikeres forgalmi vizsga után leghamarabb 4 munkanappal mehetsz be a Közlekedési Felügyelőségre kiváltani a vizsgaigazolást, ehhez vidd magaddal szem. igazolványod, jogosítványod (ha van), min. 8 ált. vagy magasabb iskolai bizonyítványod eredeti példányát és elsősegély kártyádat (ha nem volt még jogsid).

A vizsgaigazolással, az összes fent említett okmánnyal és az orvosi alkalmassági igazolással (ha van)  a kezedben akár azonnal felkeresheted bármelyik okmányirodát, ahol megigényelheted a jogosítvány kiállítását. Ennek díja 4.000 Ft (első jogsinál ingyenes) és 30 napon belül készül el.

* * *

SOK SIKERT A JOGOSÍTVÁNY MEGSZERZÉSÉHEZ ÉS BALESTMENTES KÖZLEKEDÉST!

Copyright © 2014. Minden jog fenntartva.